mandag, december 22, 2008

Knas og quiz

Sidder lige nu og lytter til Knas og quiz på P4, programmet synger på allersidste vers i dag. For mig er Knas og quiz lyden af min barndomsjul. Lillejuleaften var jeg hos min mormor og morfar, og vi lyttede til Knas og quiz (selvom jeg ikke synes, det hed lige netop det i starten af 80'erne) efter vi havde pyntet juletræet. Min mormor og morfar havde en verandastue med tre stole, og vi sad i hver vores og hyggede os med at lytte til programmet. Jeg var helt sikkert for lille til at kunne gætte med, men jeg kunne lytte til mine elskede bedsteforældre gætte og spekulerer over, hvad det rigtige svar mon var.

Efter jeg er blevet voksen, kan jeg ikke løbe fra, at jeg nyder at lytte til programmet og mindes varmen fra min mormor og morfar. Hvad skal der til for at du mindes barndommens jule? Og hører du Knas og quiz?

12 kommentarer:

Diana sagde ...

Knas og quiz !?!? Aner ikke hvad det er, og har aldrig hørt om det før - men kan godt sætte mig ind i barndommens stemning sammen med bedsteforældrene

Charlie sagde ...

Jeps - den kører også altid her i huset - fordi man kan lave noget mens der er radio - TV har det med at stjæle min opmærksomhed så julegaveindpakningen går i stå. Jeg er nu ret sikker på det altid har heddet Knas og quiz. Julestemning for mig er også når de gamle (og ikke alle lige kønne) ting der er fra min barndom hænger hist og pist. Jeg kunne aldrig kassere alt og kun holde "design-jul" - men der kommer selvfølgelig nye ting til i ny og næ. God aften til dig.

Karina sagde ...

Kender desværre ikke det program. Hører næsten aldrig radio.
Hmm barndommens jul... tror, at jeg husker mest julekalenderne og Disney på tv. Og nå ja, så var der bestemte nisser og en afskyelig klokke, som der kunne spille, som jeg var rigtig glad for ; )

Lone sagde ...

Naaajjjj blir helt nostalgisk, vidste ikke at det program stadig eksisterede. Det er osse lig med min barndom, kan huske vi altid hørte det derhjemme op til jul. Det må jeg huske næste år ;-)
go dag til dig Cecilie

Maribi sagde ...

Kender godt knas og quiz:0)
Dejligt med minder der knytter sig både til julen , men også tydeligt til dine bedsteforældre..
Selv husker jeg tydeligt spændingen ved lille juleaften, der var altid gløg, æbleskiver og hygge med mine forældre og søster. Og jeg fik altid en lileljuleaftens gave...

Betina Olesen sagde ...

Najjhhhhh .... umiddelbart siger det mig ikke noget...
Er ellers kommet meget hos mne bedsteforældre hele min barndom, og radion kørte altid synes jeg at kunne huske.... men nej, der er ikke noget der ringer...

Men skønt at der er noget der vækker minder, det er vel også en del af julen og mindes dem der var... ihvertfald for mig ;-)

Hygge fra Betina

madamtridse sagde ...

Det radioprogram kender jeg ikke. Men Disneys juleshow skulle jeg bare se som barn. Duften af jule and og steg. Idag har jeg en del julepynt som jeg har arvet, det giver mig så mange minder nå jeg finder det frem fra kasseren.
Du og dine må ha' nogle rigtig dejlige juledage. :)

Margit sagde ...

Jeg hører heller ikke knas og quiz??
Jeg er ganske vild med at hente min julekasse med indholdet til juletræet op fra kælderen. Heri gemmer sig alle de ting jeg så på mit barndoms juletræ. (eller resterne ;-))Fra juletræstæppet min far tegnede og som jeg syede kontursting på sammen med min mor... til fars flettede hjerter og de gamle flagguirlander fra DalleValle. Skal lige sige at mine forældre var fra 1910/1911... så det er altså RIGTIG gamle ting som er gemt. (jeg er enebarn og har derfor fået det hele... ;-))

Sarah sagde ...

Jeg ville lige ønske dig rigtig glædelig jul og et godt nytår. Det har været rigtig hyggeligt at følge med på bloggen har i december (og resten af året)

Dorit sagde ...

Jeg er også så gammel, at jeg har levet min ungdom med at mor og far hørte knas og quiz... jeg hører det ikke mere, for det kommer vist på P4, og det hører jeg ikke. Men jeg kan udmærket huske, at da Hjalmar Havelund var med, da var det hylesjovt... nu er det mere tamt, hørte nemlig lige med 10 min. den anden aften hos min mor.
Og Disneys jul kl. 16 den var et sikkert hit, i år skal jeg se Helmut Lotti kl. 14.15 på tysk TV, nu er jeg nemlig kommet i den "alder" hi-hi !

lam sagde ...

har aldrig hørt om Knas og quiz men ejg ønsker dig nu alligevel en rigtig glædelig jul

Peter Henrichsen sagde ...

"Knas og Quiz" er bare SÅ hyggeligt, og minder mig også rigtig om Lillejuleaften, da jeg var knægt i 80'erne. :)

Dengang i de "gamle dage" var det jazzpianisten Leo Mathiesens datter, Ann-Britt Mathiesen, Jørn Hjorting og Hjalmar Havelund der var det faste trekløver i radioredaktionen, og de var så hyggelige sammen.

Faktisk så havde de også et uhygge-program på Allehelgensaften, altså det som børn nu kalder Halloween, og dér ringede folk fra hele landet ind med deres ægte spøgelsesoplevelser. jeg husker specielt en godsejer der var plaget af en spøgelseshund. Han havde 2 rigtig jagthunde selv, men af og til løb der en 3. ukendt hund i halerne af de 2 andre, rundt gennem trappeopgangene på godset.

Men "Knas og Quiz" er bare ultimativ julehygge, jeg håber det kommer her i 2010, men tvivler dog. Det hyggelige var nok samværet med ens forældre mens man pyntede juletræ - at man kunne nøjes med at lytte, og lave mad og pyntning og andre aktive ting sammen, i stedet for som i dag, hvor vi helst er klistret til en skærm og er helt passive :)

Mange hilsner Peter