søndag, december 06, 2009

Når der dufter brunt og brændt (340/365)

Hvad er december uden duften af nybagte småkager? Min mor er en forrygende kok og bager, og i dag har hun stået på hovedet i køkkenet for at bage kager til hele familien. Jeg er ikke selv ret vild med at bage, så det er jo en fornøjelse at få lov at være med lidt på afstand. At hjælpe lidt (og måske gå lidt i vejen) er sjovere og hyggeligere end at bage, hvis du spørger mig. Jeg fik endda også mulighed for at tage billeder undervejs i bageprocessen, hvilket jo heller ikke er for nemt, når man selv står med mel i håret og kagedej på fingrene.

Efter min mors indsats i køkkenet smyger duften af sesamkager, biscotti med tørrede tranebær og mandler samt min mors superduper lækre kaffekager (i vores familie hedder de dog Kafka'er) sig gennem hele huset og prikker til julestemningen. Det er nemt at forstå, hvorfor så mange af os elsker duften af nybagte kager; der er noget ganske særlig stemningsskabende over dufte.

340: søndag den 6. december

Kafka'er skal naturligvis ligne kaffebønner, ellers smager de ikke rigtigt. På samme måde skal vanillekranse have hul i midten, ellers smager de ikke ordentligt. Sjovt, så meget man bliver et vanedyr med bestemte ting.


En ovn fuld af kaffebønner, der hæver i ovnen men falder sammen, når de bliver kolde. Kagerne har en spændende kombination af en salt dej og den stærke smag af kaffe; måske en acquired taste, men nøj hvor er de gode.

Mens min mor stod i køkkenet, arbejdede min far på at få sit juletog monteret i stuen. Det er efterhånden blevet et ganske omfattende arrangement med lys i husene, masser af huse, træer og detaljer.


Mens resten af familien har nusset rundt herhjemme, har K været på arbejde, så vi venter med adventsgavehalløjet til han kommer hjem. Så skal han vist forkæles med gløgg og nogle af de friskbagte kager.

Jeg håber, at I har haft en dejlig 2. søndag i advent.

10 kommentarer:

Charlie sagde ...

NØJ hvor lyder det altsammen hyggeligt. De Kafka'er lyder da ret spændene - mon du kan lokke en opskrift fra din Moar?? Så kunne vi prøve noget nyt sammen med de småkager der bare SKAL være i vores jul. Fint juletog - min svigerfar havde også i sin tid en imponerende togbane. Så du den lille nissepige i collagen fra Mies hjem - ligner den ikke en lillesøster til din mors nissedreng??

Karina sagde ...

Nej, der er ikke noget bedre end duften af nybagte småkager. Smagen er nu også i orden, savl.
Vi er i gang med at sætte mine drenges værelser i stand, så juleriet venter lidt endnu. OG det er faktisk rigtig svært for en julenisse som mig!

Margit sagde ...

HOV!!! Tror du slipper uden opskrift???? Du må liiiige retur til køkkenet og liste en opskrift ud af "mor"... ;o) ;o)
De ser da vildt spændende ud... (dryp, dryp)... kan du høre mundsavlet løbe??? ;o)
Tror, der RIGTIG er én, der nyder at være "hjemme" igen hos far og mor ;o)

Maribi sagde ...

Uhm, der er ikke noget som duften af nybagte julesmåkager.
De Kafka'er lyder spændende, er det en hemmelig familieopskrift eller kan du lokke den ud af din mor?
Håber I får en dejlig aften.

Mona sagde ...

Lækkert, lækkert, lækkert!!
Mon der er en opskrift på de lækre kafka'er?

Glædelig 2 søndag i advendt!!

Vibber sagde ...

Sjovt, som vi alle har vores yndlings juleforberedelser. Min absolutte favorit er julebagning, og det skal jeg på lørdag, så beklager ingen kager klar til onsdag, men te er der masser af ;-)

Knus
V.

madamtridse sagde ...

Nøj hvor har I bare julehygget. Uhm kan det blive mere julet når julekagerne er i ovnen og det begynder at dufte i hele huset af nybag. Ih jeg får helt lyst til at bage.
Ej en julejernbane, sådan en havde vi da mine brødre var mindre.:)

P.s til dit sprøgsmål. Billedet er taget d.15/11 i Nord Sverige. Det er taget ud af min søn Nicks køkkenvindu. Desværre var det væk næste dag.

Netti sagde ...

Men hvordan kan Kristian være på arbejde når i er i Danmark?
Det ser superhyggeligt ud og man kan næsten fornemme duften af nybagte småkager..ummmm :)

mette wad sagde ...

Uhh hvor ser det hyggeligt ud det hele....

Anonym sagde ...

uhh nu bliver jeg lækker sulten! jeg har aldrig smagt sådan nogen kaffekager, spørger måske dumt, men er der kaffe i ?