mandag, januar 26, 2009

Stop spild af mad (26/365)


Allerede sidste år hørte jeg, at hver eneste dansker i gennemsnit smider 63 kg mad ud, der kunne have været spist. I år er der lavet en upolitisk bevægelse, som har til mål at hjælpe danskerne med at bruge råvarerne ordentlig, så vi ikke smider råvarer direkte ud. Jeg har været i Føtex i dag og handle, og jeg har kigget køkkenskabene igennem herhjemme, for at se på hvilke varer, vi skal se at få brugt, og hvordan vi kan mindske mængden af mad, der ryger ud herhjemme.


Hvad gør I for at få tingene brugt?

9 kommentarer:

Margit sagde ...

Mums... lækre sager du har handlet...
Ja, når grøntsagerne nærmer sig deres sidste "levedag" laver vi tit wok med strimler af kød. Det synes vi begge er super lækkert.
Og så spiser vi meget (og meget blandet) salat.
Men det er svært.... og der ender altså (rødme) også noget i skralderen af og til :(
God dag.

Heidi sagde ...

hos os laver vi madplan hvor der bliver planlagt en uge a gangen og kun købt ind til det vi skal bruge - og skal vi ha salat planlægger jeg altid menu så vi kan spise resterne dagen efter ;o)

Charlie sagde ...

Nu er det fristende at skrive at vi desværre spiser SÅ meget at vi ikke har noget at smide ud, men det ville jo ikke være helt sandt, trods alt. Vi har efter børnene fløj fra reden lært at de der tag 4 betal for 2 tilbud ikke altid kan svare sig - hvis noget af det bare ryger ud og så er vi også gode til f.eks. grøntsagsretter med MANGE forskellige grøntsager i. Og så har vi vænnet os af med at tro, at mindst holdbar til betyder "øjeblikkeligt rådden efter..." - der kan godt være en lille elastik i de der datoer. Men GODT emne - jeg vil følge med og se de svar du får.

Gitte Hagemann sagde ...

Det er en super fin ting at have fokus på - vi er desværre i perioder også lidt nogle "madsvin", der får kastet lidt rigeligt i skraldespanden.
Men, her er jeg blevet langt bedre til at komme tingene i fryseren, eksempelvis overmodne bananer, fløde hældt i isterningeposer osv. Ganske meget kan fryses, hvis man altså så har pladsen til det :))

Anonym sagde ...

tak for linket, det kendte jeg ikke.
Men har godt læst "nyheden"...det mærkeligt og tænke på. jeg synes også tit vi smider meget ud, men når man kun er to så kan det nogen gange være svært og få spist det hele op. Men som regel så laver vi mad til 2 dage af gangen, og tit bruger de samme ting til retterne, så alle tingene bliver brugt.
og så er det noget med at kigge på sit forbrug og ikke købe mere end man når og bruge. Put ting i fryseren inden de bliver for gamle og smidt ud, det tip synes jeg virkelig jeg har haft gavn af.

Netti sagde ...

Nogle gange hiver vi wok´en frem og så laver vi alt godt fra køleskabet. Så bliver det en blanding af lidt kartofler, grøntsager og noget kød..det smager himmelsk.

madamtridse sagde ...

En super god ide. Hvis der er rester plejer Emil at få det med i madpakken ellers spiser jeg det. Frugt som er blevet lidt stødt,el blødt skære jeg op, og putter det i fryseren og putter det i min morgen smooties. Æbler kan jeg godt finde på at bage iovnen med kanel,mums det er godt.Hvis de nærmer sig udløbsdatoen så prøver jeg at bikse et eller andet sammen.:)
Men der er da stadig en del som ryger i skralderen mere hellig er jeg heller ikke, men jeg prøver.:)

Sarah sagde ...

Det er nok et af mine ømme punkter. Jeg smider en del ud synes jeg. Jeg køber stort ind en gang om ugen og hvis jeg ikke lige har fået planlagt så godt er der noget vi ikke når at få brugt. I det daglige smider vi ikke så meget ud (har jo hund som godt kan lide rester!), men i forbindelse med ugeindkøbet bliver der ryddet op. Oftest er det frugt, grønt og brød som når at blive lidt kedeligt eller gammelt.

Engel sagde ...

Er datter af en økonoma (og samtidigt jyde) så jeg er vokset op med, at man ikke må smide mad ud.. Brød med blød skorpe, kan blive sprødt, med lidt vand henover, og et par minutter på eftervarmen i ovnen :o)

Og så findes der opskrifter som Indianergryde (læs: en blanding af hvad der er i køleskabet) eller mit nye udtryk - Cafemad... hvilket er en wrap-pandekage, med salat i rå mængder og opvarmede kødrester som kylling, skinke etc. Hvilket også er en stor succes...

Kødsauce kan blive til majsgryde ved at tilsætte majs og evt. en rest af noget andet... Og et mexico-fad er en rest gryderet, spædet op med en masse grøntsager, Ost henover, og spises med salsachips.. :o)

Ulempen er, at en super succes sjældent kan genskabes... Men jeg er ikke mere hellig end at indrømme, at der også nogle gange ender noget i skraldespanden - men ikke med min gode vilje.. :o)