søndag, februar 14, 2010

Undtagelsestilstand

En mand i 30'erne iført en dyresparkedragt...

Noget af det, jeg ikke anede om tyskerne, før jeg flyttede herned er, at de elsker karneval. Når jeg skriver elsker, så mener jeg det virkelig. Her taler vi om karneval børn men måske især for voksne. Byen myldrer med grandvoksne mænd iført løvekostume, fangedragter og kapper, kvinder i bikostumer, katte-getup og sygeplejerskeuniformer. Jeg har aldrig oplevet noget lignende. Tyskerne mener virkelig karneval seriøst.


Bonn dresset op til fest.

Karnevallet indledes faktisk allerede i november med Martinszug, men torsdag inden askeonsdag, som kaldes Weiberfastnacht på Kölsch (den lokale dialekt i Köln), starter den fem dage lange undtagelsestilstand kaldet Karneval. Selvom Weiberfastnacht ikke er en officiel helligdag er de fleste butikker enten lukket, eller også har de stærkt reducerede åbningstider på dagen. Dagen er "kvindernes", hvilket betyder at kvinder slår sig løs, drikker champagne og klipper mændenes slips i stykker... Tyskerne mener virkelig karneval seriøst.


Kø ved karnevalsstamværtshuset i Bonn, klokken 10.50.

Foruden udklædning, optog og masser af flydende varer, byder karnevallet også på en prins og en prinsesse, som er særligt udvalgt hvert år. Og nej, der er ikke tale om små børn, men igen grandvoksne mennesker, for hvem det at blive prins eller prinsesse er en livsdrøm, der går i opfyldelse. Det udvalgte par laver mere end 300 optræderne i deres alternative identitet som karnevalsprinsepar. Tyskerne mener virkelig karneval seriøst.


Bonns gamle rådhus står klar til karneval.

Blandt de mange traditioner forbundet med karnevallet er stormningen af rådhusene... Vores gamle rådhus i byen er klar til karneval. Tyskerne mener virkelig karneval seriøst.

Med til fortællingen om karneval hører at det er særligt i dette område af Tyskland at karnval er SÅ stort, hvilket blandt andet betyder, at vi bor godt 20 minutters biltur fra Tysklands absolut største karneval: det i Köln. Det var i Köln karnevalstraditionen startede, og det er i Köln, at de fleste mennesker går amok i disse dage. Men traditionen har spredt sig over hele Tyskland, Schweiz og Holland - karneval er åbenbart smitsomt.

I morgen er det Rosenmontag, som er en officiel helligdag her i Nordrhein-Westphalen, samt den sidste og ultimative karnevalsdag. Det er her det store Rosenmontagzug (optog) finder sted i Köln og overalt i landet. Jeg håber at få masser af billeder af vanviddet i kassen.

Mit største problem med karnevallet er, at tyskerne dekorerer deres hjem med klovne, og jeg hader klovne. Ligegyldig hvor længe vi ender med at bo hernede, så kommer jeg aldrig til at hænge klovne op i mine vinduer eller på hoveddøren. Men hvem ved, måske ifører jeg mig en gang et løvekostume og går gennem byen...

6 kommentarer:

Karina sagde ...

De mener det virkelig seriøst med karnevallet de tyskere, hva? ; ) : )
Sjovt at høre om.

Dorit sagde ...

Ha-ha, hvor er det sjovt... men vi mennesker har måske også brug for at klæde os ud, så ingen kan kende os og får drukket igennem, bare een dag eller 2 om året.
Det første billede ligner ellers noget pælesidning...
Håber du får nogle gode billeder af de udklædte, mon der også skulle dukke en haj op !?
Jeg er altså heller ikke vild med klovne og cirkus i det hele taget.

Margit sagde ...

Super herligt indslag... der gjorde mig en hel del klogere på vores nabofolk. Ja, jeg synes jo det er herremorsomt, når vi her i huset holder fastelavn... men at færdes PÅ VEJE OG GADER =0)... ALDRIG!!!
Glæder mig til at du får go'e billeder i kassen... ;o)

Netti sagde ...

Tyskerne er i det hele taget gode til at banke en fest op uanset hvad det handler om sys jeg; karneval, oktoberfest, julemarkeder. Vi danskere når dem ikke til sokkeholderne.
Lov mig..LOV mig at hopper du i et kostume så tager Kristian et billede og DU scrapper det ;)

Charlie sagde ...

Sjovt nok vidste jeg det fordi jeg syede meget til Mie da hun var lille og købte tyske Burda blade - og der var ikke GRÆNSER for hvad man kunne sy til voksne i de numre der udkom i nærheden af karnevalstiden - faktisk var der vist særnumre kun om det emne. Havde glemt det igen - så sjovt at du skrev om det. Løvekostume - visse vasse - du skal da være en flittig bi så glad du var for din altan have sidste år. =0)

Ida sagde ...

Personligt glæder jeg mig helt vildt til næste år at se dig klædt ud til Rosenmontag ;)